Kıymalı Kuru Bamya Yemeği Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı kuru bamya
- 300 gram kıyma
- 2 adet orta boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 4-5 adet taze ya da kuru defne yaprağı
- 1 adet limon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı kimyon
- 1 litre sıcak su
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlık Aşaması:
- Kuru bamyaları bir kaseye alarak üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin ve 30 dakika kadar bekletin.
- Bu işlem bamyaların yumuşamasını ve daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
- Süre sonunda bamyaları süzün ve saplarını makas yardımıyla kesin.
Yapılışı:
- Bir tencerede zeytinyağını ısıtın, ince doğranmış soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Sarımsakları ince doğrayarak soğanlara ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Kıymayı tencereye ekleyerek suyunu çekip rengi dönene kadar kavurun.
- Domates ve biber salçasını ilave edip 2-3 dakika daha kavurun.
- Hazırladığınız bamyaları tencereye ekleyin ve 5 dakika kadar hepsini birlikte kavurun.
- Üzerine sıcak suyu ekleyin, tuz, karabiber, pul biber ve kimyonu ilave edip karıştırın.
- Defne yapraklarını ve yarım limonun suyunu ekleyin.
- Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte bamyalar yumuşayana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
- Ara sıra kontrol ederek suyunu çekip çekmediğine bakın, gerekirse biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz.
Servis Önerisi:
- Kıymalı kuru bamya yemeğini sıcak olarak pilav veya yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz.
- Üzerine bir dilim limon sıkarak daha ferah bir lezzet elde edebilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Bamyaların önceden ıslatılması, yemeğin daha lezzetli olmasını sağlar.
- Bamyaların sap kısımlarını keserken iç kısmına zarar vermemeye özen gösterin.
- Yemeği pişirirken çok fazla karıştırmamak, bamyaların dağılmaması için önemlidir.
|